Jonottaminen

Voit seurata ja muokata hakemustasi sähköisissä palveluissamme. Näet jonosijoituksesi jokaiseen hakemaasi kohteeseen, voit lisätä tai poistaa hakukohteita sekä uusia hakemuksesi. Hakijalla voi olla kerrallaan vain yksi hakemus kuhunkin asuntotyyppiin. Uuden hakemuksen jättäminen samaan asuntotyyppiin poistaa aiemmin jätetyn hakemuksen. Kaikki hakemukset ovat erillisiä eivätkä vaikuta toisiinsa; jos saat esimerkiksi tarjouksen soluasunnosta, se ei vaikuta yksiöhakemukseesi mitenkään.

Jonottamisen aikana

Hakemus on voimassa kolme kuukautta kerrallaan ja hakijan on itse huolehdittava hakemuksen uusimisesta ennen kuin se vanhenee. Pelkkä hakemukseen kirjautuminen tai sen muokkaaminen ei uusi hakemusta. Hakemuksen voi uusia ainoastaan klikkaamalla kohdastauudista hakemus”. Vanhentunutta hakemusta ei voida palauttaa jonoon.

Hakijan tulee itse huolehtia myös siitä, että hakemus vastaa hakijan toiveita; kun saat tarjouksen jostain hakemuksessasi olleesta kohteesta, koko hakemuksesi poistuu järjestelmästä. Tämän vuoksi on tärkeää hakea vain sellaisia kohteita, joihin on valmis muuttamaan. Hakemusta voi muokata vapaasti hakuaikana. Voit lisätä, poistaa ja vaihtaa hakukohteita omien mieltymystesi mukaan.

Jonosijoituksesi määräytyy aina hakemuksen alkuperäisen jättöpäivämäärän perusteella, joten hakemuksen muokkaaminen ei vie hakemusta jonon hännille.

Muistathan, että TOAS ei käytä asukasvalinnassaan tarveharkintaa tai ns. sosiaalisia perusteita, vaan tarjous lähtee jonon ensimmäiselle hakijalle. Ainoastaan lapsiperheet menevät lapsettomien hakijoiden edelle perheasuntojonossa. Loppukesällä ja syksyllä uudet  ulkopaikkakuntalaiset opiskelijat (saman vuoden yhteishaussa valitut) ovat etusijalla soluasuntoihin.

Jonotusajan määräytyminen

Jonotusaika määräytyy valittujen kohteiden ja asuntotyypin perusteella. Suosituin asuntotyyppi on pieni/keskikokoinen yksiö keskustan ja Kalevan alueella. Näissä jonotusaika vaihtelee 6 kuukaudesta reiluun vuoteenkin. Myös pienet perheasunnot ja kimppasolut em. alueilla ovat suosittuja. Isompia perheasuntoja ja yksittäisiä soluhuoneita on mahdollista vuokrata nopeallakin aikataululla. Mikäli asunnontarpeesi on akuutti tai pystyt muuttamaan nopeallakin aikataululla, lue nopeasti saatavista asunnoistamme lisää täältä.

Asuntohakemus sijoittuu asuntojonoon hakemuksen alkuperäisen jättöpäivämäärän perusteella. Näin ollen vanhimmat hakemukset ovat aina jonoissa korkeimmalla. Kun hakemuksia päivitetään, vanhenee tai asuntotoimistomme tekee asuntotarjouksia, nytkähtää jono eteen- tai taaksepäin. Taaksepäin hakemus siirtyy, kun samaan jonoon ilmestyy vanhemmalla alkuperäisellä jättöpäivämäärällä oleva hakemus. Toisin sanoen, kun päivität hakemustasi, voi se sijoittua jonossa viimeiseksi, keskelle tai sen kärkeen riippuen siitä, koska muiden hakijoiden hakemukset on jätetty. Perheasuntojonossa lapsen/ lasten kanssa hakeva sijoittuu automaattisesti lapsettomien hakijoiden edelle. Koska hakemustilanne elää lähes jatkuvasti, tarkkoja jonotusaikoja on mahdotonta antaa. Seuraa jonotustilannettasi tarkastelemalla hakemustasi netissä. Mikäli haet suosituimpia kohteitamme, muista myös päivittää hakemuksesi, ettei se ehdi vanhentua ja tipahtaa pois jonosta.  Asunnot tarjotaan sitä mukaa, kun asuntoja vapautuu.

Asunnon vapautuminen uudelle asukkaalle

Asunnon vapautuminen määräytyy huoneenvuokralain irtisanomisajan puitteissa. Vuokrasopimuksen irtisanomisaika vuokralaisen puolelta on yksi kalenterikuukausi. Esimerkiksi:

31.3. asukas irtisanoo vuokrasopimuksensa 1.5. alkaen. Irtisanominen käsitellään ja asunto tarjotaan kyseisen kohteen ja asuntotyypin jonossa olevalle ensimmäiselle hakijalle. Aikaisintaan tämä voi tapahtua irtisanomisen jättöpäivänä 31.3. , mutta useimmiten vasta kuitenkin irtisanomista seuraavan arkipäivän aikana (tässä tapauksessa huhtikuun alussa). Tarjous on voimassa kerrallaan 4 arkipäivää. Jos tarjous otetaan vastaan, tehdään asuntoon vuokrasopimus 1.5. alkaen uudelle asukkaalle ja jono pysähtyy odottamaan seuraavaa irtisanottavaa asuntoa. Mikäli ensimmäinen hakija ei ota tarjousta vastaan, tarjotaan asunto jonossa seuraavalle. Jos useampi hakija hylkää tarjouksen, on mahdollista, että asunnosta tulee heti vapaa. Lue lisää asuntotarjouksen vastaanottamisesta täältä.

Asunnon vaihtaminen saman kohteen sisällä eli ”sisäiset siirrot”

Mikäli et heti saanut toivomaasi asuntoa hakemastasi kohteesta (esim. pihallista tai ylimmästä kerroksesta), niin voit sopimuksentekohetkellä ilmoittaa haluavasi vaihtaa asuntoa kohteen sisällä. Asuntotoimistomme voi ottaa toiveesi vastaan ja mikäli toiveitasi vastaava asunto vapautuu, pyritään asunto tarjoamaan ensin sinulle. Sinulta vapautuva asunto tarjotaan hakujonossa ensimmäisenä olevalle. Näin voidaan toimia, huomioiden kuitenkin, ettei asutusprosessi tästä merkittävästi viivästy. Koska asutus tapahtuu pääsääntöisesti automaattisesti, pyritään nk. sisäiset siirrot toteuttamaan tapauskohtaisesti mahdollisuuksien mukaan (esim. kiireisimpinä kausina emme pysty takaamaan sisäisten siirtojen onnistumista). Huomaa, että sisäinen siirto koskee ainoastaan kooltaan ja asuntotyypiltään vastaavaa asuntoa. Asunnon vuokra ei välttämättä ole sama.